ERP software | Alles over de toepassing en selectie - ERPsystemen.nl

Alles over ERP software

Oplossingen, leveranciers, informatie

Onafhankelijk informatieplatform over ERP oplossingen, toepassingen, selectie en implementatie.

 

Wat wilt u?

ERP project starten > Lees ‘ERP software, 12 belangrijke adviezen over selectie en implementatie’
ERP selecteren > Gebruik de gratis ERP box en lees over ERP selectie
ERP implementeren > Lees over successen en fouten bij ERP implementatie
Geïnformeerd blijven > Volg de ontwikkelingen via de ICT nieuwsbrief

 
 

Alles over ERP software

Overweegt u een nieuwe ERP oplossing? Bent u gestart met de selectie? Zoekt u een betrouwbare leverancier? Of zomaar geïnteresseerd? Op en via ERPsystemen.nl vindt u alle beschikbare informatie over ERP software en de selectie en implementatie daarvan.

Nieuwe ERP software nodig?
De gratis ERP box helpt u op weg!


 
 
 

Actuele informatie over

  • ERP oplossingen, leveranciers en adviseurs
  • Ontwikkelingen rond ERP software
  • Verschillen tussen ERP systemen
  • Vervangen van legacy software
  • ERP project management
  • En nog veel meer

ERP kennisbank
Startpunt voor alles wat u wilt weten over ERP software
Bekijk ERP kennisbank


 
 
 

Zo start u een ERP project

In de beginfase van uw ERP project wordt al bepaald of uw project succesvol wordt of niet. Welke factoren bepalen dat? Wat is de beste aanpak en wat zijn de waarschuwingen en valkuilen die u vooraf moet kennen. Lees dit whitepaper voordat u aan de selectie begint.

Zo start u een ERP project

 
 

“Oriëntatie en voorbereiding zijn de belangrijkste fasen in uw ERP project. Dan worden de grootste onomkeerbare fouten gemaakt”

 
 
 

ERP projecten: wat gaat er mis?

Nog altijd resulteert een groot deel van alle ERP projecten niet in de beoogde oplossing. De functionaliteit is niet zoals gewenst, koppelingen werken moeizamer dan verwacht en gebruikers ervaren geen of onvoldoende voordelen ten opzichte van de oude situatie. Budgetten en deadlines worden overschreden, bedrijfsprocessen worden vertraagd. Precies wat u vooraf absoluut niet wilde, gebeurt toch. Met de juiste kennis en inzichten over wat een succesvol ERP project nodig heeft, kunt u problemen voorkomen. Wat gaat er te vaak mis?

  • Onderschatting van de complexiteit van het project
  • Onderschatting van de impact van nieuwe ERP software op de organisatie
  • Te weinig actuele ERP kennis binnen de organisatie
  • Gebrek aan ervaring met het aansturen van IT projecten
  • Oude of bestaande IT oplossingen als uitgangspunt nemen
  • Niet onafhankelijke partijen uw selectie laten bepalen
  • Verkeerde samenstelling van het projectteam
  • Onvoldoende ervaren adviseurs en implementatieconsultants
  • Slechte samenwerking tussen opdrachtgever, opdrachtnemer en de projectmanager

Hoe pakt u uw ERP project wel goed aan?

Er bestaat veel kennis over het starten, organiseren en uitvoeren van ERP projecten en de selectie en implementatie van de software. Die kennis staat in publicaties, checklists en stappenplannen en zit bij specialisten die dagelijks met deze IT projecten te maken hebben. Cruciaal is wie of wat uw kennis- en informatiebronnen worden. De oriëntatiefase en voorbereidingsfase zijn daarom de belangrijkste fasen in uw ERP project. Zijn in deze fase uw uitgangspunten verkeerd of maakt verkeerde keuzes of beslissingen, dan komt u daar vaak pas tijdens de implementatie achter. Meestal is er dan geen weg meer terug. Hoe pakt u het goed aan?

  • Stel vast welke bedrijfsprocessen u wilt verbeteren
  • Zorg voor voldoende kennis, zodat u keuzes zelf kan maken en onderbouwen
  • Ontwikkel een IT visie voor uw organisatie voor langere termijn
  • Pas bedrijfsprocessen aan op mogelijkheden die nieuwe software u biedt, niet andersom
  • Doorzie de eigen belangen van iedereen die u helpt of adviseert
  • Communiceer optimaal met betrokken management en gebruikers
  • Weet hoe u de samenwerking tussen alle partijen optimaal organiseert
  • Zorg voor goede afspraken, duidelijke contracten en weet hoe u de regie houdt
  • Benut de gratis informatie, tips, adviezen, checklists en overzichten van de ERP box


 
 
 

“Alle informatie over ERP software en het succesvol uitvoeren van uw project vindt u via de ERP kennisbank “

 
 
 

Meer over ERP software

Wat is ERP software?

ERP software automatiseert de belangrijkste bedrijfsprocessen in uw organisatie, zoals administratie, inkoop, verkoop, relatiebeheer en logistiek. ERP staat voor enterprise resource planning; een vlag die de lading inmiddels niet meer dekt. Als geïntegreerde bedrijfssoftware speelt ERP software een belangrijke centrale rol in het digitaliseren van uw organisatie en het optimaal gebruik van data. Lees dan hier meer over wat ERP software is.

Waarom ERP software?

ERP software biedt veel meer dan de oorspronkelijke betekenis omschrijft: enterprise resource planning. Huidige ERP oplossingen ondersteunen de belangrijkste bedrijfsprocessen, zoals administratie, inkoop, verkoop, relatiebeheer en logistiek. ERP software is geïntegreerde bedrijfssoftware en kan daarom een belangrijke rol spelen in het verder digitaliseren van uw organisatie en het optimaal gebruik van data Alle informatie hierover is onderdeel van de ERP box.


 
 
 

Uw ERP project

Door de centrale functie in uw bedrijfsprocessen en de koppelingen met andere systemen worden hoge eisen gesteld aan de uitvoering van uw ERP project. Naast het selecteren van de best passende ERP oplossing, zijn een goede opstartfase en de kwaliteit van de implementatie van de software de belangrijkste factoren die het uiteindelijke succes van uw project bepalen. Alle informatie hierover is voor u gratis beschikbaar via de ERP box.


 
 

ERP software gebruikt u onder andere voor

  • Financiële administratie, boekhouding, facturatie
  • CRM, relatiebeheer
  • HRM, salarisadministratie
  • Orderadministratie, ordermanagement
  • Projectadministratie, urenregistratie
  • Voorraadbeheer en andere logistieke functies
  • Dashboards

Met specifieke toepassingen zoals

  • ERP voor de maakindustrie
  • ERP voor de procesindustrie
  • ERP voor de handel / groothandel
  • ERP voor de bouw / installatiebranche
  • ERP voor de zakelijke dienstverlening
  • ERP voor de zorg
  • En veel andere branches en bedrijfstypen

 
 
 

Hoe kunnen wij u helpen?

Het ICT informatiecentrum is sinds 2001 het grootste onafhankelijke kennisplatform over bedrijfssoftware en zakelijke ICT oplossingen voor grote organisaties en het mkb in Nederland en België. Via online informatie, boeken, kennisdocumenten en specialisten vindt u de informatie, oplossingen en hulp die u nodig heeft voor een succesvol verloop van uw ICT project. Wij zijn volledig onafhankelijk. Of en met wie u zaken doet over ICT oplossingen, maakt ons daarom niet uit. Ons belang is dat u goede keuzes maakt en juiste oplossingen kiest. Vind, bekijk en download alle informatie over ERP software via de ERP kennisbank.

Bekijk ERP kennisbank


 
 
 

Waarom ERP projecten mislukken (en hoe u dat voorkomt)

Circa 50% van alle ERP projecten levert niet het gewenste resultaat op. Deze worden als (deels) mislukt beschouwd. Niet alleen grote en complexe projecten mislukken, ook bij kleinere implementaties gaat er onnodig veel mis. Het ICT informatiecentrum heeft hierover een boek gepubliceerd, dat u gratis ontvangt als onderdeel van de ERP box. Dit boek is al 3 jaar het meest gelezen boek over de uitvoering van IT projecten. Het boek legt uit wat er fout gaat, wat de oorzaken daarvan zijn en hoe u de symptomen van een dreigende mislukking tijdig herkent. U kunt dan nog ingrijpen voor het te laat is. Het boek is dan ook volgens velen een ‘must read’ voor iedereen die bij het uitvoeren van een ERP project betrokken is.

ERP projecten mislukken

Nieuw ERP project?
Lees dit boek!
gratis download

 
 

Handboek Softwareselectie

Zoals met alle bedrijfssoftware vereist de keuze van nieuwe ERP software noodzakelijke basiskennis en een planmatige aanpak. Speciaal voor IT beslissers, projectleiders en projectmedewerkers die betrokken zijn bij nieuwe ERP projecten en dus ook bij de ERP selectie heeft het ICT informatiecentrum het ‘Handboek Softwareselectie’ samengesteld. U ontvangt het handboek gratis als onderdeel van de ERP box.

handboek softwareselectie


 
 

ERP in de cloud

Veel oude (legacy) bedrijfssoftware is nog lokaal geïnstalleerd, op de servers binnen de eigen organisatie. Tegenwoordig zijn ERP systemen bijna altijd cloudoplossingen. Met ERP in de cloud wordt ERP software bedoeld die als cloudoplossing beschikbaar is. Cloudoplossingen bieden qua investering, functionaliteit, betrouwbaarheid, beheer en dataveiligheid veel voordelen. Daarbij blijft u de keuze houden tussen ERP software in de public, private of hybride cloud. Over wat u keuze bepaalt en wat de voordele en nadelen daarvan, krijgt u alle informatie via de ERP box.

ERP voor uw branche

De keuze van een ERP oplossing is in grote mate afhankelijk van uw bedrijfsproces. Tussen branches verschillen die bedrijfsprocessen, maar binnen een branche vertonen de bedrijfsprocessen gelijkenissen. Het is daarom logisch dat er ERP oplossingen voor specifieke branches ontwikkeld zijn. Lees hier meer over ERP voor uw branche.


 
 

ERP software vergelijken

Er zijn honderden ERP oplossingen waarvan er altijd meerdere zijn die optimaal beantwoorden aan uw wensen en eisen. Interessant blijft hoe u deze oplossingen met elkaar vergelijkt. Waarin verschillen ERP systemen van elkaar, wat verklaart een soms enorm verschil in projectkosten en wat voegen verschillende leveranciers van hetzelfde product toe aan de ‘standaard’ software? En wat bepaalt de keuze voor SAP, Microsoft Dynamics, Exact, Oracle, Afas of één van de andere grote ERP leveranciers als basis van de ERP oplossing? Lees hier meer over ERP software vergelijken.

Volg de ontwikkelingen!

De ICT nieuwsbrief informeert wekelijks al 14.000 ICT beslissers, ondernemers en managers over de belangrijkste ontwikkelingen rond bedrijfssoftware, digitale transformatie, dataoplossingen, cloudtoepassingen, IT beheer en andere actuele IT thema’s. Via deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte over thema’s waarvan u op de hoogte moet zijn om sturing te kunnen geven aan IT toepassingen in uw organisatie en tijdig in te kunnen spelen op nieuwe IT trends in uw branche. Ontvangt u de ICT nieuwsbrief nog niet, meld u dan hier aan!

aanmelden


 
 

Vind snel de informatie die u zoekt